Werken met data bij de belastingdienst

De Belastingdienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week in beweging. Zo ook onze dataspecialisten die werkzaam zijn bij de FIOD, Toeslagen, de Douane óf bij het onderdeel Datafundamenten & Analytics (DF&A), dat met ongeveer zes petabyte aan data de grootste en meest dynamische data-omgeving is binnen de Nederlandse overheid. Bij de Belastingdienst is iedere Nederlander klant en daardoor beschikken we over talloze gegevens uit verschillende bronnen. Je kunt er onder andere werken aan risicomodellen (bijvoorbeeld fraudemodellen), processoptimalisaties, maatwerkanalyses (bijvoorbeeld voor beleidsmakers) en dynamisch monitoren (gebruikmakend van onder meer machine learning).

Vakgebied én afdeling in ontwikkeling

Dataspecialisten kunnen overal werken binnen de Belastingdienst, maar met name DF&A is een relatief jong onderdeel dat volop in ontwikkeling is en waar veel gebieden nog ontgonnen moeten worden. Er is heel veel te doen en de hoeveelheid data werk neemt alleen maar toe.

Om aan die toenemende vraag te kunnen voldoen, wil alleen al DF&A de komende tijd uitgroeien tot ongeveer 250 specialisten. Het huidige team (150+) bestaat voornamelijk uit data scientists, maar ook analytical programmers, data-analysiten, frontend-developers en functioneel beheerders vervullen een onmisbare rol.

Benieuwd naar je mogelijkheden als dataspecialist bij de Belastingdienst? kijk op werken.belastingdienst.nl/data-en-analyse