Koreareis 2016

Zoals ieder jaar organiseert de SMCR weer een studiereis. We zullen met een groep van 19 studenten en één wetenschappelijk begeleider (dr. Jordy Bouwman) afreizen naar Zuid-Korea: een snel groeiende speler in de wetenschappelijke wereld en een land met een rijke cultuur en geschiedenis. Op donderdag 21 april vliegen we vanaf Amsterdam naar Seoel. Eenmaal goed aangekomen, springen we in het diepe met een tour door de Gangnam wijk, het Beverly Hills van Zuid-Korea. In Seoel willen we een bezoek brengen aan enkele grote universiteiten. Verder staan de zonnecellen van LG, die in Nijmegen worden ontwikkeld, op ons verlanglijstje en willen we ook neuroscience de revue laten passeren bij het Korea Institute of Science and Technology.

Na een paar dagen trekken we zuidwaards voor een korte stop in Suwon, om het Samsung Innovation Museum en een zusteruniversiteit van de RU te bezoeken, waar we verwachten de nodige nanotechnologie voorgeschoteld te krijgen. Daarna gaan we door naar Busan, een grote stad aan de andere kant van het land die als één van de weinige stand heeft gehouden tijdens de Koreaanse oorlog. Dit wordt de uitvalsbasis om instituten in Ulsan (optica) en Pohang (optische telescoop en synchrotron) te bezoeken.
De volgende halte is Daejeon, het onderzoeksbolwerk van Korea waar we onder meer een radiotelescoop, het KAERI atomic energy center, een tokamak-fusiereactor en KAIST, het ‘MIT van Korea’, willen aandoen. Op 5 mei is een nationale feestdag, wat de mogelijkheid biedt even stoom af te blazen bij de hete bronnen van Yuseong.

Uiteraard is er tijd over om de indrukwekkende Koreaanse cultuur te beleven. Zo staan onder meer een tour naar de grens met Noord-Korea, een bezoek aan een boeddhistische tempel en als afsluiting het Lotus Lantern Festival in Seoel op het programma. Bovendien willen we de Nederlandse ambassade in Seoel aandoen. Op dinsdag 10 mei landen we tegen de middag weer op Schiphol.

De doelgroep van de reis zijn studenten die bezig zijn hun bachelor natuur- en sterrenkunde af te ronden of al aan hun master begonnen zijn. Dankzij sponsoring is het mogelijk deze reis aan te bieden voor 650 +/- 150 euro per deelnemer. Onder dit bedrag vallen alle kosten voor vervoer, overnachting en eten. De kosten voor mogelijke vrijetijdsbesteding dienen door deelnemers zelf betaald te worden. Voor deze reis geldt het reisreglement 2015-2016 van de SMCR. Deze is te vinden op deze site onder het kopje Vereniging / Marie Curie reizen / Algemeen. De studiereis telt mee als vak van 3 EC, en naderhand worden onze ervaringen door de deelnemers in een reisverslag gebundeld. Inmiddels zit de stemming er al goed in en wordt door een enthousiaste groep volop aan de reader gewerkt, zodat we goed beslagen ten ijs komen en zowel de cultuur als de fysica in al zijn facetten kunnen waarderen.
Zou je nog vragen hebben, spreek dan gerust één van de commissieleden aan of mail naar

De Meditacie:
Kiane de Kleijne (voorzitter)
Jop van Dijk (penningmeester)
Marlie van Workum (secretaris)
Sam van Vliet (verslaglegging)

Met dank aan

Logo FOMLogo NNV

De studiereizen en excursies van de Stichting Marie Curie Reizen worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting FOM en de Nederlandse Natuurkundige Vereniging.