spanjereis 2015
In 2015 ging de studiereis van de smcr naar Spanje. Op zaterdag 2 mei vertrokken een groep van 19 studenten en één wetenschappelijk begeleider (dr. Steffen Wiedmann) naar het land van de tapas, flamenco, zon en stierengevechten: Spanje. Gedurende ruim twee wekenhebben we de cultuur, architectuur en bovenal de fysica van dit land van dichtbij gezien.
Na een vliegreis kwam onze groep aan in Barcelona, waar men tot en met woensdageen druk programma heeft afgedraaid. Catalunya, en specifieker Barcelona, is derijkste provincie van Spanje en om die reden waren alle bezoeken van hoogwaardigniveau. Naast boeiende bezoeken aan het Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia,het Institut d'Estudis Espacials de Catalunya en de synchrotron alba, werd hethoogtepunt gevormd door het bezoek aan het Institut de Ciències Fotòniques: eenjong en modern onderzoeksinstituut waar veel geld in wordt gepompt.
In het drukke programma was er ook de gelegenheid geweest om Barcelona goedte bekijken. In kleinere groepjes werd de architectuur van Gaudí bekeken, het nachtlevenontdekt en een bezoek aan de Sagrada Família ontbrak ook niet voor een grootdeel van de groep. Ook was het voor een groot deel van de groep bijzonder om demenselijke torens, genaamd castells, te zien tijdens een trainingssessie van een groepcastellers.
Op donderdag 7 mei reisde de groep in alle vroegte met de trein richting Madrid. Opdeze ochtend werd in Zaragoza, halverwege de reis naar Madrid, het Instituto de Nanocienciade Aragón bezocht, waarna er in de middag gelegenheid was om de stadte verkennen in de hitte. Met de trein kwam de nog fitte groep aan in Madrid. Opvrijdag stonden het Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid en Instituto de Microelectrónicade Madrid op het programma.
Het weekend van 9 en 10 mei was voor iedereen een gelegenheid om goed uit te rusten,alhoewel de meesten nog genoeg energie hadden om verschillende activiteiten teondernemen. De sfeer van Madrid werd goed geproefd, beroemde musea, waaronderhet Prado, werden bezocht. Anderen verschoven het ritme meer naar achteren om beterin fase te lopen met het Spaanse nachtleven: de verschillende pubcrawls werdengoed bezocht.
Dinsdag 12 mei was het tijd om, zelfs nog voordat het echte Spaanse nachtleven wasopgehouden, Madrid te verlaten. Middels een 5 uur durende busreis kwam de groeprond het middaguur aan in Granada. De groep werd die middag gelijk getrakteerd opeen bezoek aan het wereldberoemde Alhambra, dat in cultureel opzicht het hoogtepuntvan de studiereis vormde. Het Alhambra vormt een mix van verschillende architectuurstijlen, waaronder de Moorse.
In de twee dagen die volgden waren bezoeken buiten Granada gepland. Het Plataforma Solarde Almería was bezocht: een instituut op de droogste en zonnigste plek van Spanje,op een afstand van 1,5 uur rijden vanuit Granada, waar men beter zicht probeert tekrijgen op de mogelijkheden van zonlicht voor onder andere energieopwekking enwaterzuivering. In de middag was de klim naar een lokale bergtop, de Calar Alto, inhet bijzonder voor de Fiat Panda, een grote uitdaging. Het bezoek aan het telescopencomplex, dat onder anderede grootste telescoop op Europese bodem met een equatoriale montering bevat, vondende deelnemers erg boeiend. De dag erna begon met een avontuur om veilig enwel, met auto's, op de Pico Veleta te komen. Op deze bergtop, een van de hoogstetoppen in de Sierra Nevada, werd de gigantische 30m radiotelescoop van Institut deRadioastronomie Millimétrique bezocht. In de avond was het tijd om de Spaanse studiegenotente ontmoeten.
Zondag 17 mei bracht een busreis het gezelschap naar Sevilla. Maandagochtend was het laatste bezoek aaneen instituut van deze studiereis gepland, aan het Centro Nacional de Aceleradores.De groep kwam op 19 mei weer terug in Nederland.
De doelgroep van de reis waren studenten die bezig zijn hun bachelor Natuur- en Sterrenkunde af te ronden aan de Radboud Universiteit, of al aan hun master begonnen zijn. Dankzij sponsoring was het mogelijk deze reis aan te bieden voor circa €470 per deelnemer. Onder dit bedrag vallen alle kosten voor vervoer, overnachting en dagelijks eetgeld. De kosten voor mogelijke vrijetijdsbesteding werden door deelnemers zelf betaald. Voor deze reis geldt het [verborgen] van de smcr. De studiereis telt mee als vak van 3 ec, en naderhand werden onze ervaringen door de deelnemers in een reisverslag gebundeld. Het reisverslag is hier te vinden: [verborgen].
Als je nog vragen hebt, spreek dan gerust één van de commissieleden aan, ze zijn ook te bereiken via .
De Inquisicie:
- Niels Hesp (Voorzitter)
- Thom Ottenbros (Secretaris)
- Stefan Horst (Penningmeester)
- Mart Greuell (Verslaglegger)